Biserica de lemn din Budesti Josani

Biserica de lemn din Budesti Josani

Biserica de lemn din Budesti Josani este o biserica de lemn maramureseana in cheotori, datata 1643, care este considerata o constructie “magnifica” pentru epoca sa si mult timp dupa aceea. Are un plan dreptunghiular, cu absida poligonala, decrosata. Picturile murale populare sunt datate din anul 1762. Biserica a fost inclusa pe lista patrimoniului mondial al UNESCO in decembrie 1999. Biserica de lemn din Budesti-Josani are hramul Sfantului Nicolae inca din anul datarii sale, 1643.

Descriere Biserica Budesti Josani

Biserica se afla din anul 1948 in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, Parohia Ortodoxa Romana Budesti. Lacasul este revendicat de Biserica Romana Unita cu Roma, Parohia Romana Unita (Greco-Catolica) Budesti, care a detinut lacasul pana la interzicerea sa odata cu instaurarea regimului comunist. Budesti este situat pe valea Cosaului, la 25 km sud de Sighetu Marmatiei, mergand pe drumul DN 18 pentru 12 km si apoi pe DJ 109 F. Este una din cele opt biserici inscrise pe Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO.

Budesti este una din acele comunitati mai mari, cu doua biserici si doua parohii diferite. Aici diferenta intre jumatatile satului mai coborata si mai ridicata este facuta prin cuvintele Josani si Susani, separare care nu e administrativa, dar care este folosita de localnici. Numele Budesti sugereaza “Rudele lui Bud”, persoana mentionata intr-un document al lui Louis cel Mare in 1361. Este prima atestare a satului, urmata de o intreaga serie de documente in toata epoca medievala. Biserica este dedicata Sf. Nicoara, care este versiunea veche romaneasca a numelui Nicolae este una din bisericile care au servit ca parohie fara vreo pauza si care inca se folosesc ca atare. Biserica „Sf. Nicoara” este un bun exemplu pentru bisericile tipice maramuresene, pentru ca pastreaza originea sa originala, chiar daca dimensiunile sunt mai largi decat de obicei (18m x 8m). Dar este singura biserica din Tara Maramuresului care prezinta patru mici turnuri ascutite in fiecare colt al bazei turlei, tipice elementelor bisericesti din Tara Lapusului. Interiorul nu s-a schimbat prea mult, dar, in 1922, ca in cazul multor altor biserici, unele modificari facute au afectat picturile murale. Deschiderile s-au facut in peretele care separa pronaosul si naosul pentru a permite si femeilor sa asiste la slujba. S-au largit toate ferestrele si s-a adaugat un balcon pe peretele vestic din naos.

Biserica este faimoasa pentru obiectele care au apartinut a doi luptatori pentru libertate impotriva habsburgilor austrieci: haina de curier a lui Pintea Viteazul si steagul lui Ferenc II Rákóczi, un nobil transilvan. De asemenea, exista icoane pictate pe lemn sau sticla din secolele XV-XVII. Pe una din ele se afla o inscriptie in slavona: „Aceasta icoana a fost facuta de prea-pacatosul Gheorghe”.

Peretii interiori ai bisericii sunt pictati cu scene mici, aproape in miniatura, incadrate in chenare colorate. In 1762, unul din cei mai cunoscuti pictori de icoane si biserici, Alexandru Ponehalschi, a zugravit pronaosul, naosul si catapeteasma, precum si numeroase icoane. Ponehalschi a fost activ in zona, in afara de aceasta el pictand si edificiile din Budesti Susani, Calinesti Caieni, Ieud Deal si Sarbi Susani. Ioan Opris a pictat altarul in 1832 in stil baroc, asa cum atesta o inscriptie descoperita pe o icoana din altar. Primele picturi au fost facute pe piese textile, aplicate pe pereti si acoperite cu un strat preparat de var. Picturile din secolul al XIX-lea sunt zugravite direct pe lemn.

Biserici de lemn Biserici de lemn Maramures Maramures , ,

Related Listing

Place Your Review

Rate this place by clicking a star below :

Send To Friend

Verificare cod
captcha image

Send Inquiry

Verificare cod
captcha image

CONTACT

Str. Nicolae Balcescu, nr. 4, Suceava
J 33/436/23.07.1997; CUI: 9642373
Licenta de turism: TO 7569/05.04.2016
Brevet de turism: 16856/30.07.2010
Polita de asigurare: seria I,nr. 43888 / 17.03.2017