Catedrala Sfantul Iosif

Catedrala Sfantul Iosif

Catedrala Sfantul Iosif este catedrala arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti. Aceasta este o catedrala metropolitana si arhiepiscopala, ea fiind construita intre anii 1873 si 1884 dupa planurile arhitectului vienez Friedrich Schmidt. Este in stil romanic, combinat cu elemente gotice, avand 40 de metri lungime si 22 de metri latime.

Ctitorul Catedralei este episcopul Ignatius Paoli, din Congregatia calugarilor Pasionisti, primul arhiepiscop al arhidiecezei de Bucuresti. Banii pentru construirea Catedralei au provenit de la credinciosii din Bucuresti, de la diferite personalitati instarite, dar si de la binefacatori din strainatate, cunoscuti sau prieteni ai episcopului Paoli.

Executia lucrarilor a fost condusa de catre calugarul pasionist olandez, arhitect prin formatie, Alfons Zegers, chemat special, de la manastirea pasionistilor din Dublin (Irlanda), la Bucuresti, de catre Episcopul Paoli. Incepand cu anul 1880, lucrarile in regie proprie au fost conduse de arhitectul Carol Berisch.

Piatra folosita la constructie a fost adusa din carierele de la Russe (Bulgaria), iar caramizile au fost fabricate sau achizitionate din Bucuresti si localitatile invecinate.

Lucrarile de constructie au inceput cu absida altarului, cu ample amenajari pentru ridicarea si consolidarea terenului. Lipsa fondurilor necesare ca si izbucnirea Razboiului de Independenta din 1877 au facut ca lucrarile sa inainteze foarte greu, in etape, pana in anul 1883, toamna tarziu, cand s-au incheiat.
Consacrarea si inaugurarea Catedralei Sfantul Iosif a avut loc la data de 15 februarie 1885, cand a fost celebrata Sfanta Liturghie de catre aArhiepiscopul Ignatiu Paoli.

Altarul mare al Catedralei a fost executat la Roma, din marmura alba de Carrara,dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt si apoi montat la Bucuresti, de specialistul Niccolo Orassi. Tamplaria tavanului aparent a fost executata la Brasov.

Firma Mayer din M√ľnchen a executat vitraliile originale, distruse la bombardamentele din 4 aprilie 1944, cele opt tablouri mari dintre ferestrele absidei cu scene din viata Sfantului Iosif si a Sfintei Familii, cele sapte medalioane de pe peretii navei centrale, mozaicul “Maica Domnului” si cei doi ingeri de deasupra portalului exterior al Catedralei, ca si sculpturile din lemn ale amvonului si ale bancii pentru Sfanta Iimpartasanie.

Pictura decorativa a navei centrale a catedralei a fost executata de catre Georg Roder din Munchen, iar pictorul Fr. Elsner a executat pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei. Imbracarea in stucatura a colonadelor, stalpilor si a peretilor este opera maestrilor italieni, fratii Aterio.

Vitraliile actuale sunt concepute si executate de sotii Natalia si Ion Brodeala in 1980. Rozeta mare de deasupra orgii si doua vitralii de la cor si baptisteriu sunt executate in anul 1985 de artistul Dorin Danila. La ridicarea palatului resedinta a arhiepiscopului, in 1925, s-a construit un turn in care au fost montate cele sase clopote ale Catedralei. Policandrele de la altarul principal si sfesnicul pentru lumanarea pascala au fost cumparate de la Paris.

Orga Catedralei este una dintre cele mai bune orgi de concert din Romania. Este o orga actionata de un sistem pneumatic electric, are 3 claviaturi, 3375 de fluiere, 54 registre principale si alte 36 registre auxiliare. Ea a fost construita si montata de firma L. Wegenstein din Timisoara in anul 1930, inlocuind orga montata in 1892 de firma Merklin din Paris.

Catedrala Sfantul Iosif a suferit avarii insemnate in urma cutremurelor de pamant din anii 1929, 1940, 1977, 1986 si 1990, ca si din cauza bombardamentelor americane din 4 aprilie 1944 si a celor germane din 24-25 august 1944.

Dupa fiecare cutremur, catedrala a fost reparata si consolidata, dar numai pe portiuni, pana cand, in anul 1991, au fost incepute lucrari complexe de consolidare. In anul 1986, au fost terminate lucrarile de pictura din catedrala.

Catedrala Sfantul Iosif este declarata monument de arta si arhitectura.
Parohia teritoriala a catedralei Sfantul Iosif, cu perimetrul separat de cel al parohiei Baratia, a fost infiintata in anul 1900. Initial, parohia catedralei a avut un teritoriu foarte mare, aproximativ jumatate din suprafata Bucurestiului. In anii 1990-1991, pentru o mai buna si eficienta pastoratie a credinciosilor, au fost infiintate 6 noi parohii. Acum catedrala are un teritoriu mic din zona centrala a orasului.

Hramul Catedralei este Sfantul Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria, praznuit la 19 martie.

Catedrale Catedrale Muntenia Muntenia , ,

Related Listing

Place Your Review

Rate this place by clicking a star below :

Send To Friend

Verificare cod
captcha image

Send Inquiry

Verificare cod
captcha image

CONTACT

Str. Nicolae Balcescu, nr. 4, Suceava
J 33/436/23.07.1997; CUI: 9642373
Licenta de turism: TO 7569/05.04.2016
Brevet de turism: 16856/30.07.2010
Polita de asigurare: seria I,nr. 43888 / 17.03.2017