Manastirea Bujoreni – Magarului

26 vietuitori, viata de obste

Hram: Izvorul Tamaduirii, Adormirea Maicii Domnului

Acces: din Barlad spre Vaslui pe DN24/E581, 5 km, dreapta in Simila, p DN24A 10,5 km, stanga in Popeni, pe DJ284A, 7 km, drum forestier;

Staret: protos. Euharist Micu;

Manastirea Bujoreni – prima atestare documentara a Manastirii Bujoreni dateaza din 27 martie 1602, dar putem presupune ca a existat o viata monahala anterioara acestei date. Legenda spune ca un magar s-a oprit in padure in fata unui stejar, in care era ascunsa de mai demult si uitata o icoana a Maicii Domnului. Minunea facuta de Maica Domnului i-a hotarat pe ciobani sa zideasca in acel loc o biserica si un schit. Se spune ca prima biserica a fost facuta din stejarul cu icoana, din lemnul lui fiind pana azi Sfanta Masa. S-a numit initial Schitul Magarului. In anul 1840 se zideste o biserica de caramida, dupa care schitul a devenit manastire de maici. A fost pictata intre anii 1955 si 1958. In 1960 in urma decretului comunist, se desfiinteaza. Reinfiintata in 1993 ca manastire de monahi. Obstea actuala s-a format in jurul unor monahi veniti de la Manastirea Petru Voda.

Biserica este o constructie din zid de caramida, pe temelie de piatra, in forma de cruce. Interiorul este compartimentat in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul spatios este luminat de o fereastra la rasarit. Deasupra altarului este un turnulet cu o cupola sferica. Catapeteasma este din lemn sculptat.

Naosul, cu absidele largi si putin adanci, este luminat de cate o fereastra la sud si nord. Pronaosul, in forma dreptunghiulara, este luminat tot de cate o fereastra la sud si nord. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, mari (late si inalte) terminate in arc, cu grilaj metalic la mijloc. Geamurile interioare sunt ornamentate cu flori si cercuri cu o cruce in mijloc.

Pridvorul are zidurile dublate in interior si intre ele, de o parte si de alta, este o scara care urca la turnul clopotnita si o camera-magazie. Din cauza dublarii zidurilor, pentru scara clopotnitei ramane latimea in interior de numai 4 m (la jumatate fata de pronaos). Nu are zid sau usa pentru separarea de pronaos, delimitandu-se de acesta prin cei doi stalpi laterali cuprinsi in zid, care sustin arcada pe care se sprijina clopotnita.

Turnul clopotnita are acoperisul conic. Usa de intrare prin vest in pridvor este masiva, din lemn, intarita metalic. Pardoseala bisericii este de scandura, iar invelitoarea din tabla zincata. Fatadele sunt simple, varuite in alb, cu profiluri de jur imprejur, sub cornise.

Manastiri Manastiri Moldova Moldova

Related Listing

Place Your Review

Rate this place by clicking a star below :

Send To Friend

Verificare cod
captcha image

Send Inquiry

Verificare cod
captcha image

CONTACT

Str. Nicolae Balcescu, nr. 4, Suceava
J 33/436/23.07.1997; CUI: 9642373
Licenta de turism: TO 7569/05.04.2016
Brevet de turism: 16856/30.07.2010
Polita de asigurare: seria I,nr. 43888 / 17.03.2017